menu
Word Lid
40 drugaanslagen in Antwerpen in 2023: 24 bomexplosies, 2 vuurwerkbommen, 5 beschietingen van woningen, 3 brandstichtingen van voertuigen, 5 brandbommen en 1 kidnapping

Filip Dewinter: "Met 2 aanslagen afgelopen nacht en 8 aanslagen op twee maanden tijd escaleert Antwerpse drugoorlog ook in 2024"

De voorbije nacht werden in Antwerpen opnieuw twee aanslagen gepleegd door de drugsmaffia. In de Tweemontstraat in Deurne en aan het Straatsburgdok ontploften springtuigen met heel wat materiële schade tot gevolg. Door het toenemende drugsgeweld in Brussel dreigt de aandacht voor de drugmaffia-oorlog in Antwerpen te verminderen. Het drugsgeweld in Antwerpen zijn het nieuwe normaal geworden. Nochtans escaleert de drugoorlog ook in Antwerpen.

In 2023 werden uiteindelijk 40 drugsaanslagen geregistreerd (telling op basis van feiten die door de politie werden bekendgemaakt nav de dagelijkse persbriefing of waarvan melding werd gemaakt in de media) waarvan 24 bomexplosies, 2 vuurwerkbommen, 5 beschietingen van woningen, 3 brandstichtingen van voertuigen (waarbij in twee gevallen verschillende voertuigen in brand werden gestoken), 5 brandbommen (tegen woning of onroerend goed) en 1 ontvoering. De 40 aanslagen in de stad Antwerpen werden gepleegd in Borgerhout (9), Berchem (8), Wilrijk (7), district Antwerpen (6) waarvan 2 op het Kiel, 2 in Antwerpen-Noord en 2 in het centrum van de stad, Hoboken (5), Merksem (3) en Deurne (2). Andere feiten zoals schietpartijen werden in deze telling buiten beschouwing gelaten omdat het niet altijd duidelijk is of ze al dan niet drugsgerelateerd zijn. Het betreft dus een minimalistische telling; in de praktijk ligt het aantal feiten ongetwijfeld hoger.

Beweren dat de de aanpak van de drugsmaffia in Antwerpen zoveel beter verloopt dan in Brussel is een mythe en blijkt zeker niet uit de cijfers van het aantal aanslagen.

Het enige verschil is dat er in Antwerpen een vorm van gewenning is ontstaan terwijl het druggeweld in Brussel relatief nieuw is.

Filip Dewinter: "Het drugsgeweld dat het gevolg is van de drugmaffia-oorlog is in Antwerpen allesbehalve onder controle. Integendeel, met twee aanslagen op één nacht tijd is er zelfs sprake van een nieuwe escalatie. De 'War On Drugs' van burgemeester Bart De Wever ontspoort verder zonder al te veel concrete resultaten. De reis naar Zuid-Amerika van de Antwerpse burgemeester was ongetwijfeld zeer interessant, maar lost de problemen in Antwerpen niet op. Deze reis was vooral een bliksemafleider om te verbergen dat de 'War On Drugs' in Antwerpen niet lukt. Het belangrijkste land is en blijft het binnenland, niet Colombia, Peru of Ecuador. De belangrijkste stad is de eigen stad, niet Bogota of Lima."

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF