menu
Word Lid
Bredabaan Merksem: bijna 1 op 3 winkelpanden staan leeg

Straat is “divers”, winkelaanbod helemaal niet: 23 kappers en 28 halalrestaurants

Filip Dewinter: “Vlaams Belang wil halal-verbod, stop op coiffeursalons en taks op anderstalige winkelopschriften”

De Bredabaan in Merksem is een typische Antwerpse winkelstraat in verval. Het Vlaams Belang ging op onderzoek en telde het aantal leegstaande winkelpanden, noteerde de handelsactiviteiten en registreerde het Vlaams of vreemd karakter van de handelszaken… Tot slot vergeleek de partij het resultaat met een identieke telling van twee jaar geleden. De conclusies zijn onthutsend !

In totaal telt de Merksemse Bredabaan (vanaf de Groenendaallaan tot en met het Victor Roossensplein 297 winkelpanden. Wat onmiddellijk opvalt is de grote leegstand. 85 panden staan leeg (al dan niet over te nemen of te huur) wat betekent dat 28,6% van alle handelspanden op de Bredabaan geen handelsactiviteit kennen. In vergelijking met 2022 is dat een stijging met 21 leegstaande panden want in 2022 telde de Bredabaan 284 winkelpanden waarvan er 64 leegstonden.

Veel economische diversiteit is er op de Bredabaan niet meer over. De Bredabaan telt maar liefst 23 haarkappers op 212 actieve handelspanden wat betekent dat meer dan 1 op 10 van de middenstanders en bedrijven op de Bredabaan… haarkappers zijn. Verder telt de Bredabaan vooral eethuizen (26), supermarkten en voedingszaken (12), cafés (6), kledingwinkels (7) en nachtwinkels (4).

Terwijl het aantal Vlaamse traditionele cafés daalt, stijgt het aantal restaurants van vreemde origine. Het aantal Vlaamse cafés daalt van 6 naar 4 (het totaal aantal café is dan weer gestegen van 6 naar 9). Opvallend is dat vooral de halal-eethuizen (durum, pita, döner, falafel, kebab …) blijft toenemen. Het aantal eethuizen van vreemde origine (meestal halal-voeding) stijgt op twee jaar tijd van 18 naar 23 “restaurants” (+30%). Het totaal aantal restaurants stijgt van 20 naar 26. Ondertussen kun je op de Bredabaan zelfs terecht bij een Surinaams, een Afghaans en een Yeminitisch restaurant. Het aantal kledingzaken daalt ondertussen verder! Er blijven er nog 11 over waarvan 3 met bruidskledij en verschillende met alleen Arabische kledij.

Filip Dewinter: "De Bredabaan verandert in sneltempo, zoveel is duidelijk. De straat wordt alsmaar multicultureler en diverser terwijl het winkelaanbod alsmaar schraler en minder divers wordt. Door de vele halalwinkels en -supermarkten (Tangermarkt) en de daarbijhorende Arabische opschriften krijgt de Bredabaan steeds meer een Arabisch karakter. Veel panden (1 op 3) staan leeg soms met verkrotting, sluikstort en vervuiling tot gevolg wat de straat een negatieve en zelfs onveilige uitstraling geeft. Het importeren van de derde wereld zorgt ervoor dat winkelstraten zoals de Bredabaan de derde wereld dreigen te worden. De heraanleg van de Bredabaan enkele jaren geleden heeft geen kwaliteitsverbetering van het winkel en horeca aanbod tot gevolg gehad, wel integendeel."

Het Vlaams Belang lanceert ook op stedelijk niveau volgende voorstellen:

  • Maximum quota per winkelcategorie
  • Stop op kapperszaken en nachtwinkels
  • Verbod op verkoop van halal-producten
  • Taks op anderstalige winkelopschriften

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF