menu
Word Lid
Ekeren tegen 2030 volledig LED?

We vernamen recent dat de stad Sint-Truiden (40.672 inwoners) de komende 3 jaar al haar 7.615 straatlampen gaat vervangen door ultrazuinige LED-verlichting, die bovendien van afstand aangestuurd kan worden.

LED-verlichting betekent sowieso minder energieverbruik. Bovendien gaan de lampen langer mee en zijn ze beter voor het milieu (minder chemisch afval omdat ze geen kwik bevatten). LED-verlichting is wel duurder, maar uiteindelijk ligt het rendement hoger dan bij klassieke verlichting.

We wilden daarom wel eens weten wat de ambities van het Ekerse districtscollege zijn. Ook Ekeren vervangt immers de oude straatlampen door LED-verlichting, maar wie opmerkzaam is, kan zien dat er in veel buurten nog oude verlichting staat.

Ons districtsraadslid Kurt Van Noten diende een schriftelijke vraag aan het college in. De ambitie bestaat er blijkbaar in om tegen 2030 alle lampen door LED te vervangen. Begin 2020 stond de realisatiegraad op +/- 25%, nl. 722 van de 2949 lampen werden inmiddels vervangen. In eerste instantie wordt de verlichting vervangen bij de heraanleg van straten en pleinen. Met die aanpak wil het district tegen 2030 haar ambitie waarmaken.

Het Vlaams Belang steunt de ambitie van het district Ekeren. Want LED-verlichting is goed voor het milieu en dus voor mens en dier. Omdat de verlichting ook zuiniger is, betekent ze een besparing op de uitgaven van onze lokale overheid. Zo komen er middelen vrij om voor andere zaken in te zetten en kan de overheid efficiĆ«nter werken.

U kunt in de bijlage de volledige tekst van vraag en antwoord lezen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF