menu
Word Lid
Inspiratieloos! Wat een bedroevend schouwspel!

De voorbije zitting van de Ekerse districtsraad van 21 oktober blonk weer eens uit als typevoorbeeld van een absoluut inspiratieloos bestuur. Het toverwoord 'niet onze bevoegdheid' bleek eens te meer gebruikt te kunnen worden om nuttige voorstellen van de oppositie naar de prullenmand te verwijzen. Zo werden zowel de motie van onze fractieleider Kurt Van Noten over solidariteit met de democratie in Catalonië, de motie van Groen-raadslid Ilse De Schutter over duurzaam cateringmateriaal en de motie van CD&V-raadslid Tamara Heynen over een Ekerse mantelzorgpremie zonder pardon weggestemd. 

'Niet onze bevoegdheid'! 'Slechts gedeeltelijk onze bevoegdheid'! 'We wachten op de stad'!

N-VA zal haar bestuur wel verantwoorden als gevoerd met grote realiteitszin, maar wat een inspiratieloze bedoening! Ambtenaren moeten toezien op uitvoering van een realistisch bestuur volgens de letter van de wetten en reglementen. Politici moeten meer doen dan dat, politici moeten er alles aan doen om hun programma waar te maken, in het belang van de mensen, ook al moet men daarvoor buiten de bevoegdheden denken en treden. 

Zo zou de motie over Catalonië getoond kunnen hebben dat ook politici van 'lagere' bestuursvormen de verdediging van democratische waarden waar dan ook ter harte nemen. Het verweer van de N-VA-districtsburgemeester dat de veroordelingen van politici in Catalonië niets met Ekeren te maken hebben, klopt niet. Democratie bestaat in Ekeren, bestaat in Vlaanderen, bestaat in Catalonië. De link is er. Zo niet had ook het Vlaams Parlement (unaniem!) geen resolutie over Catalonië moeten stemmen.

De motie van Groen over duurzaam cateringmateriaal werd weggestemd, omdat het over een stedelijke bevoegdheid zou gaan. Nochtans bevatte de motie een onderdeel waarin gevraagd werd om de te nemen maatregelen naar de zitting van de districtsraad te brengen. Zo zouden we in Ekeren minstens zelf de te nemen maatregelen kunnen opvolgen en/of initiatief nemen en niet alles aan de stad overlaten.

De motie van CD&V zou ervoor gezorgd hebben dat er op korte termijn een Ekerse mantelzorgpremie zou komen, wat een dankbare hulp aan het budget van talrijke mantelzorgers kan zijn. De mantelzorgpremie staat zelfs in het Ekerse bestuursakkoord 'indien de stad geen initiatief neemt'. Omdat er nog geen nieuws over een initiatief van de stad is, kunnen we in Ekeren zo tonen, dat we de stad niet nodig hebben om zelf een initiatief in het belang van de Ekerenaar te nemen. De meerderheid van N-VA, sp.a en open VLD ziet dat anders. 'Wij wachten', was overduidelijk het devies. Waarschijnlijk moest het zijn 'wij wachten op orders van onze hiërarchische oversten'.

Vlaams Belang durft duidelijk wel 'out of the box' denken, in het belang van de Ekerenaar, in het belang van ONZE mensen. Onze fractie stemde dan ook voor alle drie de moties, over de partijgrenzen heen, over de link/rechts-tegenstelling heen. Ekeren heeft immers behoefte aan een uitdagender bestuur, aan ambitie, aan echte verandering, niet aan een kneuterige ambtenarenmentaliteit!

 

 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF