menu
Word Lid
Ontslag schepen Meeuws: schepenstoelendans stopt niet

Een nieuw jaar, een nieuwe schepenwissel in dit stadsbestuur. Met nu zelfs vier van de negen schepenen die vroegtijdig zijn opgestapt, lijkt dit schepencollege meer dan ooit op een duivenkot. Gingen Tom Meeuws voor: Ludo Van Campenhout in 2020, Fons Duchateau in 2021 en Claude Marinower in 2022. En de vorige legislatuur was het al niet veel beter.

Fractieleider Sam van Rooy interpelleerde het stadsbestuur tijdens de gemeenteraad van gisteren: "Er is in deze coalitie een fundamenteel verschil in visie tussen enerzijds de N-VA en anderzijds Vooruit. Dat uit zich onder andere in de zogeheten ‘war on drugs’, de ondertunneling van de Scheldekaaien, het mobiliteitsbeleid, de cultuursubsidies, het sociaal beleid en symbolisch belangrijke dossiers zoals de stadsdichters. De zogeheten Grote Verbinding, die fameuze nieuwe samenwerking tussen de N-VA en de socialisten, was van in het begin een doodgeboren kind. Burgemeester De Wever had in 2014 immers triomfantelijk gezegd, ik citeer: 'Ik heb de socialisten in Antwerpen buitengezet na 90 jaar. Ik hoop ze nooit meer terug te zien.' Dat waren de socialisten vier jaar later, in 2018, natuurlijk nog niet vergeten. De helft van de gemeenteraadsfractie, namelijk Karim Bachar, Hicham El Mzairh en Güler Turan, verwierp de zogenaamde Grote Verbinding en stemde tegen het bestuursakkoord. Maar liefst negen maanden lang vonden de socialisten voor deze coalitie niet eens genoeg schepenen. Uiteindelijk ging Karim Bachar dan toch mee het beleid uitvoeren waar hij had tegengestemd. Toen was het dus al gênant, zowel voor Vooruit – toen nog Sp.a – als voor deze coalitie."

Het duivenkot op ’t Schoon verdiep is in deze legislatuur verworden tot een nogal ranzig duivenkot, zo blijkt. N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud, zo schreef ze in een mail, werd door Tom Meeuws al langer betiteld als ‘Mocroschepen’. Opmerkelijk, zeker omdat Meeuws zich positief uitliet over het feit dat Ait Daoud Antwerps geld gaat uitdelen in Marokko (er gaat jaarlijks een half miljoen euro Antwerps belastinggeld naar projecten in Congo, Ghana, Senegal en Marokko).

Mevrouw Ait Daoud werd op haar beurt door Meeuws beschuldigd van nazipraktijken. "Dat klinkt nogal hypocriet uit de mond van een partij die graag de nazi’s van het Midden-Oosten in de kaart speelt, namelijk Hezbollah en Hamas, en die graag de door Jodenhaat geïnfecteerde UNRWA blijft sponsoren, inclusief de terreurtunnels onder UNRWA-gebouwen - waarover Tom Meeuws nota bene opmerkte dat 'Palestijnen ginder wel tunnels kunnen graven, terwijl ze hier aan het OCMW staan'. Een uitspraak die Hans Teeuwen en Alex Agnew zo in hun show kunnen brengen, multitalent Tom Meeuws zou ook nog voor een carrière als cabaretier kunnen gaan", aldus Sam van Rooy

De toxische sfeer binnen het schepencollege houdt niet op, want schepenen Beels en Bachar zouden door medesocialist Meeuws dan weer respectievelijk 'ons bruin' en 'onze Marokkaan' worden genoemd. 'Kan die neger niet wat rapper werken', zou ook een uitspraak zijn van Tom Meeuws – niet binnen het schepencollege of in dit stadhuis, maar in het voetbalstadion. "Was Meeuws toen even dronken als toenmalig Vooruit-voorzitter en zelfverklaard 'oppersos' Conner Rousseau, toen die tegen agenten zei dat de politie 'de matrak' moet gebruiken voor het 'bruine gespuis", vroeg onze fractieleider zich af. "We zullen het wellicht nooit weten."

Wat we wel weten is dat volgens de nieuwe Vooruit-voorzitter, Melissa Depraetere, Meeuws wel racistische uitspraken heeft gedaan, maar geen racist is. 'Iedereen kan immers een foute uitspraak doen', zo zegt mevrouw Depraetere. Alleszins: de karaktermoord op Vooruit-schepen Tom Meeuws, die werd gepleegd door de N-VA in samenwerking met Vooruit-schepen Jinnih Beels, heeft Meeuws deels over zichzelf afgeroepen, en legt twee zaken bloot:

1) De enorme hypocrisie en het morele failliet van de socialisten inzake racisme.

2) De brosheid, de fragiliteit van deze zogeheten Grote Verbinding-coalitie, die in wezen met spuug en paktouw aan elkaar hangt en mede daardoor de Antwerpenaren een flutbeleid geeft.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF