Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Standbeeld Roepiger, deel 3

Standbeeld Roepiger, deel 3
Lokaal @ Vlaams Belang

In de Lodewijk de Vochtstraat op Rozemaai staat een standbeeld van twee boerenvrouwen. Ons districtsraadslid Kurt Van Noten vond op het eerste zicht geen enkele vermelding van naam en/of kunstenaar. Slechts na enig zoeken blijkt er op de achterzijde van de sokkel te staan 'Gotter Eickhof 1938-39'.

Gottfred Eickhoff was een Deense kunstenaar, die leefde van 1902 tot 1982. Zijn werk 'Roepiger' staat sinds 1940 in brons o.a. op de markt van de Deense plaats Sakskobing op Sjaelland. In 1951 werd een exemplaar door het Middelheimmuseum aangekocht en sinds 1983 werd het op vraag van de socialewoningmaatschappij 'De goede Woning' in het woongebied Rozemaai geplaatst.

Op vraag van Kurt Van Noten zegde het district in maart 2019 toe een plaatje te laten aanmaken en bevestigen om te verduidelijken wie de beeldhouwer is en waar het werk voor staat.

In februari 2020, dus bijna 1 jaar later, bleek er nog steeds geen infoplaatje bevestigd te zijn. Bovendien vernam Kurt ook dat Woonhaven op het braakliggende stuk grond (bouwveld 15a), begrenst door o.a. de Lodewijk de Vochtstraat, circa 139 sociale woningen, 28 bescheiden wooneenheden, een kinderdagverblijf en casco commerciële ruimte wenst te realiseren. Op dat bouwveld bevindt zich het standbeeld 'Roepiger'. Logischerwijze polste hij dan ook naar de toekomst van het beeld.

Uit het antwoord blijkt dat er nu toch alvast een infobordje aangebracht zal worden én dat er door de bevoegde diensten onderzocht zal worden wat een geschikte locatie zou kunnen zijn om het beeld in de toekomst naar te verplaatsen.

We zijn benieuwd, zowel wanneer het infobordje daadwerkelijk aangebracht zal worden als naar de toekomstige plaats van het beeld. Alleszins is het een kunstwerk dat zijn plaats in het Ekerse straatbeeld verdiend heeft en dat we niet graag zouden zien verdwijnen. Dan zijn er andere die weg mogen!