menu
Word Lid
Totaal ontspoorde drugscriminaliteit op en rond De Coninckplein: De Wever weigert in te gaan op daadkrachtige Vlaams Belang-voorstellen

Nadat onze partij het afgelopen jaar tijdens meerdere gemeenteraden interpelleerde over, en actie voerde tegen drugsoverlast en onleefbaarheid op het Wim Saerensplein, het Sint-Jansplein, het Mechelseplein, het Kiel, … agendeerden fractieleider Sam van Rooy en gemeenteraadslid Filip Dewinter de vreselijke situatie op het De Coninckplein tijdens de jongste gemeenteraadscommissie. Hoewel men wat het naburige Sint-Jansplein betreft, inging op het Vlaams Belang-voorstel tot alcoholverbod, weigerde burgemeester De Wever ditmaal een versnelling hoger te schakelen om overlastbestrijding op het De Coninckplein te realiseren…

Crackpijpjes, heroïnespuiten, sluikstort, lege bierblikken en gebruikte flesjes sterke drank vormen de laatste maand steeds vaker het straatdecor van het plein. Vanaf zonsondergang wordt de buurt gedomineerd door junkies, drugsdealers en illegalen. Een bloeiende zaak die de deuren sluit, bewoners die zelf naar drugs grijpen en buren die teleurgesteld verhuizen om de drugsoverlast te ontlopen, zijn er de drieste realiteit. Men is er bijgevolg de wanhoop nabij: “Er heerst een klimaat van onaantastbaarheid en schaamteloosheid, we voelen ons niet meer veilig. Er moet íéts gebeuren. En snel”, getuigen radeloze buurtbewoners.

Fractieleider Sam van Rooy: “Het is kristalhelder dat de huidige veiligheidsmaatregelen met camerabewaking en extra politiepatrouilles onvoldoende soelaas brengen. Onze fractie vraagt daarom om naar Nederlands model gedurende onbepaalde tijd een permanente politiebewakingspost te plaatsen teneinde de buurt opnieuw leefbaar te maken en drugscriminelen en illegalen op te sporen. Daarnaast is het afschrikkingseffect van een dergelijke post niet te onderschatten. Meer dan twintig jaar geleden heeft een politiecontainer immers duidelijke vruchten afgeworpen, met een daling van de overlast als gevolg.”

Onze fractie betreurt dat burgemeester De Wever niet wenst in te gaan op het Vlaams Belang-voorstel en het afschildert als “niet meer van deze tijd”. Het is nochtans een middel dat zowel vandaag in Nederland, als twintig jaar geleden bij ons in Antwerpen, effectiviteit toonde.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF